Tyrnävä

Tyrnävä on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan keskiosassa. Kunnassa asuu 6 421 ihmistä ja sen pinta-ala on 494,93 km², josta 3,07 km² on vesistöjä.Väestötiheys on 13,1 asukasta/km².

Vuosittainen väestönkasvu on yli 2 prosenttia ja Tyrnävän muuttotase on positiivinen. Lisäksi lasten ja nuorten osuus tyrnäväläisistä on maan keskitasoa korkeampi.

Tyrnävän tärkein vientituote on peruna. Tyrnävällä on paljon siemenperunantuotantoa, muun muassa Pohjoisen Kantaperuna, Suomen Siemenperunakeskus. Ruokaperunaa tuottaa Luonnosta ja Matinollin Peruna. Perunaa vie Sadokas Export. Perunaa jatkojalostaa Shaman Spirits, joka valmistaa viinatuotteita, kuten peruna- ja puolukkaviinaa.

Syksyisin Tyrnävällä järjestetään perinteiset perunamarkkinat.

Tyrnävän naapurikunnat ovat Kempele, Liminka, Muhos ja Oulu. Temmes liitettiin pääosin Tyrnävään vuonna 2001.

Seututie 827 on kunnan yleisimpiä pääliikenneväyliä. Se haarautuu valtatieltä 4 Limingan Ala-Temmekseltä Vaaranmaantie-nimisenä tienä Tyrnävän kunnanrajalle saakka, jolloin nimi muuttuu Mäläskänsuoraksi. Tie kulkee kirkonkylän ja Ängeslevän kylän halki valtatie 22:lle Muhoksen Sosoon. Toinen pääväylä on yhdystie 8240, joka lähtee Limingan Tupoksesta. Tie kulkee kirkonkylälle ja jatkuu siitä eteenpäIN Muhoksen Kylmälänkylälle asti.

..