Pyhäjärvi (1993–1995 Pyhäsalmi) on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan eteläosassa. Kaupungissa asuu 5 945 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 459,60 km2, josta 148,35 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 4,53 asukasta/km2. Pyhäjärven naapurikuntia ovat Haapajärvi, Kiuruvesi, Kärsämäki, Pielavesi, Pihtipudas ja Pyhäntä.

Aikaisemmin kunnasta käytettiin nimitystä Pyhäjärvi Ol (Oulun läänin Pyhäjärvi) erotukseksi Uudenmaan ja Viipurin lääneissä sijainneista samannimisistä kunnista (Pyhäjärvi Ul ja Pyhäjärvi Vpl). Pyhäjärvi Vpl jäi kuitenkin sodan jälkeen luovutetulle alueelle, ja myöhemmin vuonna 1969 Pyhäjärvi Ul liitettiin Karkkilaan. Kun Oulun läänin Pyhäjärvi täten jäi Suomen ainoaksi tämännimiseksi kunnaksi, on nimen yhteydessä käytetty tarkenne Ol jäänyt tarpeettomana pois käytöstä.

Pyhäjärvestä tuli kaupunki vuonna 1993. Pyhäjärven kunta vaihtoi nimensä Pyhäsalmeksi 1.1.1993 kaupungiksi julistamisensa yhteydessä ja 1.1.1996 takaisin Pyhäjärveksi. Pyhäjärvellä on kanadalaisen Inmet Mining Corporation -yhtiön omistama Euroopan syvin (1,4 km) ja nykyaikaisin metallikaivos, josta louhitaan sinkkiä ja kuparia sisältävää malmia. Loppukesästä Pyhäjärvellä järjestetään Täydenkuun Tanssit -festivaali, joka on merkittävin nykytanssin tapahtuma Suomessa.

..