Lapua

Lapua (ruots. Lappo, lat. Lapponia Bothniensis) on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Kaupungissa asuu 14 438 henkilöä.Kunnan pinta-ala on 750,81 km², josta 13,75 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 19,6 asukasta/km². Lapuan naapurikunnat ovat Alajärvi, Kauhava, Kuortane, Lappajärvi ja Seinäjoki.

Lapua tunnetaan erityisesti yrityksistään, urheiluseura Lapuan Virkiästä sekä kansanliikkeistään. 1800- ja 1900-luvuilla Lapualla vaikutti kristilliset herätysliikkeet – erityisesti herännäisyys ja vapaakirkollinen liike. 1920-luvulla Lapuan seudulla syntyi oikeistolainen Lapuan liike, jonka johtajana toimi lapualainen Vihtori Kosola. 1970-luvun lopulla Lapuan patruunatehtaan onnettomuutta surevaan kaupunkiin vaikutti helluntaisaarnaaja Niilo Yli-Vainio.

Lapualla on paljon erilaista kulttuuritoimintaa mm. Teatteri Lapua, Lapuan Taidemuseo, Vanhan Paukun Festivaali ja Ämyri ry:n järjestämä Välipuistorock. Lapualla järjestetään Eteläpohjalaiset Spelit musiikkifestivaali 2010. Lapuan Spelit on järjestyksessä seitsemäs kaupungissa järjestetty Spelit-kulttuuritapahtuma.

Lapualla toimii myös Suomen toiseksi vanhin nuorisovaltuusto, joka on perustettu vuonna 1995. Lapuan Lukion edeltäjä Lapuan Yhteislyseo sen sijaan oli Etelä-Pohjanmaan vanhin oppikoulu.

Lapualla ilmestyy paikallislehti Lapuan Sanomat ja ilmaisjakelulehti Lapuan Linkki.

Lapualla sattui vuonna 1976 yksi rauhan ajan pahimmista onnettomuuksista, Lapuan patruunatehtaan räjähdys. Onnettomuudessa menetti henkensä tehtaan 40 työntekijää ja useat muut loukkaantuivat vaikeasti. Itsenäisyyspäivänä vuonna 1986 erikoispikajuna Lapponia suistui raiteilta Lapuan asemalla.

Vuonna 2001 Lapua nousi valtakunnallisiin otsikoihin Lapuan Harrastajanäyttelijöiden toteuttaman Lapualaisoopperan ansiosta.

Maatalousnäyttelyt on järjestetty Lapualla vuosina 1938, 1948 ja 1968.

Lapualla järjestettiin vuosien 1979 ja 2007 Jukolan viestit.

..