M. Hoffren Ky -  Valokuvia saatavilla  Sijainti nähtävillä kartassa
Maaninka

Maaninka (aik. ruots. Maninga) on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan keskiosassa. Kunnassa asuu 3 837 ihmistä ja sen pinta-ala on 575,15 km2, josta 108,46 km2 on vesistöjä]. Väestötiheys on 8,22 asukasta/km2. Maaningan rajanaapureita ovat Iisalmi, Kuopio, Lapinlahti, Pielavesi, Siilinjärvi ja Tervo.

Kunnan nähtävyyksiin lukeutuvat Korkeakoski ja Tuovilanlahden kulttuurimaisema-alue, joka on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi.

Maaningan Tavinsalmelle perustettiin 1500-luvulla kuninkaankartano Pohjois-Savon hallinnolliseksi keskukseksi. Pitäjästä käytettiin alun perin Tavinsalmi-nimeä, mutta asutuksen painopisteen siirryttyä Kuopionniemelle, nimeksi vakiintui Kuopion pitäjä, johon Maaningankin alue kuului. Maaningan kappeliseurakunta muodostettiin vuonna 1764. Vuoden 1865 annetun kunnallisasetuksen perusteella perustettiin itsenäinen Maaningan seurakunta 1871 ja Maaningan kunta 1872. Maaningalla vanhusten palvelutalo Viljamissa vuonna 1999 tapahtuneessa tuhoisassa tulipalossa 4 vanhusta kuoli ja neljä loukkaantui.

..