Lapinlahti

Lapinlahti (ruots. Lapinlax) on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan keskiosassa. Kunnassa asuu 10 389 ihmistä ja sen pinta-ala on 711,95 km2, josta 98,32 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 16,93 asukasta/km2. Lapinlahden naapurikuntia ovat Iisalmi, Maaninka, Nilsiä, Rautavaara, Siilinjärvi ja Sonkajärvi.

Miltei koko kunnan läPI etelästä pohjoiseen ulottuu Iisalmen reittiin kuuluva Onkivesi. Kuntakeskus sijaitsee järven itärannalla rautatien ja valtatie 5:n varrella. Järven länsirannalla sijaitsee korkea VäISälänmäki. Myös kunnan itäosat ovat selvästi keskiosia korkeampaa mäkimaastoa. Lapinlahti sijaitsee 58 kilometrin päässä Kuopiosta ja 24 kilometrin päässä Iisalmesta.

Halosten taiteilijasuku on lähtöisin Lapinlahdelta, jonka vuoksi kunta on ottanut teemakseen taiteen ja kirkonkylällä onkin jopa kymmeniä erilaisia taidekohteita. Lisäksi paikkakunnalla toimii kuvataidelukio.

Varpaisjärvi liittyi Lapinlahden kuntaan vuoden 2011 alussa. Kunnilla on ollut yhteinen kunnanjohtaja jo vuodesta 2007 saakka.

..