Laukaa

Laukaa (ruots. Laukas) on Suomen kunta, joka sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu 18 139 ihmistä, ja sen pinta-ala on 825,68 km² josta 177,09 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 27,97 asukasta/km².

Laukaan kunnan suurimmat taajamat ovat kirkonkylä, Lievestuore, Leppävesi ja Vihtavuori. Laukaan naapurikunnat ovat Hankasalmi, Jyväskylä, Konnevesi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski.

Laukaa on vanha emäpitäjä. Entiseen Laukaan pitäjään (Vanha Laukaa) kuuluivat myös nykyinen Jyväskylän kaupunki ja maalaiskunta, Äänekoski, Suolahti ja osa Saarijärveä.

Laukaaseen asutettiin jatkosodan jälkeen Sortavalan maalaiskunnan siirtoväkeä.

Laukaa-sanaa on tapana taivuttaa sisäpaikallissijoissa (asun Laukaassa, tulen Laukaasta, menen Laukaaseen). Tässä monet käyttävät virheellisesti ulkopaikallissijoja, ilmeisesti sen takia, että monia muita pitkään a:han loppuvia kunnannimiä taivutetaan ulkopaikallissijoissa. Luonnollisesti myös ulkopaikallissijoja silti tarvitaan (Laukaalla on viisi ystävyyskuntaa, Jyväskylän maalaiskunta sai lisämaata Laukaalta, vuoden 2003 asuntomessut myönnettiin Laukaalle.)

..