Pori

Pori (ruots. Björneborg) on Suomen länsirannikolla, Kokemäenjoen suulla sijaitseva kaupunki. Pori kuuluu Satakunnan maakuntaan, jonka keskus se myös on. Porin väkiluku on ollut aivan viime vuosina jälleen nousussa ja kaupungissa asui 31. joulukuuta 2010 83 054 asukasta. Väkiluvultaan Pori on Suomen 11. suurin kaupunki ja 7. suurin kaupunkialue. Porin naapurikunnat ovat Lavia, Luvia, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Siikainen ja Ulvila.

Pori on tunnettu mm. Jazz-festivaalistaan, Yyterin hiekkarannoista ja jääkiekkoseura Porin Ässistä sekä Porin teatterista, joka on ensimmäinen suomenkielinen teatteri. Historiansa aikana Porin kaupunki on palanut yhdeksän kertaa. Suomessa vain Oulu on palanut useammin, kymmenen kertaa.

Porilla on aina ollut vahva yhteys mereen, vaikka kaupungin keskusta sijaitseekin nykyisin n. 15 km:n päässä Selkämeren rannikolta. Porin kaupunki perustettiin vuonna 1558 silloisen Ulvilan kaupungin pohjoispuolelle, kun Ulvilan satama oli maankohoamisen vuoksi muuttunut kulkukelvottomaksi isoille laivoille. Pori perustettiin silloiselle rannikolle, mutta maankohoamisen vuoksi rantaviiva on loitonnut nyt noin 20 km:n päähän kaupungista. Kuitenkin Pori on edelleen Suomen mittakaavassa merkittävä satamakaupunki; Porin kaupungin satamat sijaitsevat nykyään Mäntyluodossa ja Tahkoluodossa. Satamien lisäksi Porissa on myös lentoasema ja rautatieasema. Maanteitä pitkin Poriin pääsee valtateitä 2, 8, 11 ja 23 pitkin. Kun Noormarkun kunta liitettiin Poriin, kaupungin alue laajeni kymmeniä kilometrejä sisämaahan päin.

Kaupungin nimi Pori on peräisin sen ruotsinkielisen nimen, Björneborgin, loppuosasta borg (linna), joka äännetään samankaltaisesti. Ruotsinkielinen nimi Björneborg tarkoittaa Karhulinnaa, ja latinalainen nimi Arctopolis Karhukaupunkia. Porista käytetäänkin usein lempinimitystä Karhukaupunki.

..